Monday, May 7, 2007

Η καταστροφή του Αρχαιολογικού Χώρου Μακρυγιάννη







Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2005






ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ICOMOS






Η Γενική Συνέλευση του ICOMOS εμμένει στην αντίθεσή της ως προς την καταστροφή του Αρχαιολογικού Χώρου του κληροδοτήματος Μακρυγιάννη. Καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για την συνέχιση της καταστροφής κατά παράβαση Διεθνών Συμβάσεων και του Αρχαιολογικού Νόμου. Καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στις επιστολές της UNESCO. Ειδικότερα να σεβαστεί την παράγραφο 56 της συνθήκης των Παρισίων σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη για την προστασία της πολιτιστικής παγκόσμιας κληρονομιάς υποχρεώνονται: «.Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη στη Συνθήκη σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς για να ενημερώσει την Επιτροπή, μέσω της γραμματείας της ΟΥΝΕΣΚΟ, της πρόθεσής τους να αναλάβουν ή να εγκρίνουν σε μια ζώνη προστατευόμενη κάτω από την Συνθήκη σημαντικές ή νέες κατασκευές που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην αξία της ιδιοκτησίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς . Προσοχή να δίνεται το νωρίτερο (για παράδειγμα πριν τον σχεδιασμό βασικών εγγράφων για συγκεκριμένα έργα ) και πριν να ληφθούν αποφάσεις που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφούν, ώστε το Συμβούλιο να μπορεί να προωθήσει τις κατάλληλες λύσεις ώστε να είναι βέβαιο ότι η αξία της παγκόσμιας κληρονομιάς του χώρου είναι πλήρως προστατευμένη». Η ΓΣ δεσμεύει το νέο ΔΣ του ICOMOS να προβεί στις απαραίτητες και ενδεικνυόμενες ενέργειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προς όλους τους αρμόδιους οργανισμούς και φορείς για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Μακρυγιάννη, περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης. Ζητά την άμεση παύση όλων των οικοδομικών εργασιών στον Αρχαιολογικό Χώρο, την χωροθέτηση του ΝΜΑ μετά από ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης βάσει του ψηφίσματος της UNESCO του Μεξικό 1982 με επανεγκατάσταση των αποσπασμένων μελών του με δεδομένο την μείωση των ρύπων και την δυνατότητα αντιμετώπισης της φθοράς των μνημείων από την μόλυνση
www.icomoshellenic.gr/gr/b/01/b/b01.htm






Athens, 22 February 2005



DEPARTMENT ICOMOS RESOLUTION OF THE GENERAL ASSEMBLY






The General Assembly of ICOMOS persists in the opposition for the destruction of Archaeological Field of Makrigianni heritage. It condemns the decision of government on the continuation of the destruction at infringement of International Conventions and the Archaeological Law. Calls the government to answer in the letters of UNESCO. More specifically to respects the paragraph of 56 treaty of Paris according to which the contracting parts on the protection of cultural world heritage are compelled: “The World Heritage Committee invites the States Parties to the Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage to inform the Committee, through the UNESCO Secretariat, of their intention to undertake or to authorize in an area protected under the Convention major restorations or new constructions which may affect the World Heritage value of the property. Notice should be given as soon as possible (for instance, before drafting basic documents for specific projects) and before making any decisions that would be difficult to reverse, so that the Committee may assist in seeking appropriate solutions to ensure that the world heritage value of the site is fully preserved.” The GA commits the new Board of ICOMOS to proceed in the essential and advised activities in Greece and abroad to all responsibles organizations and institutions for the rescue, protection and showing of the Archaeological Space of Makrigianni, surrounding space of Acropolis. Asks the direct pause of all building work in the Archaeological Space, the arrangement of NMA after open architectural competition and the re-establishment of monuments of Acropolis, according the resolution of UNESCO Mexico 1982 with re-establishment of the extracted members with datum the reduction of pollutants and the possibility of confrontation of deterioration of monuments from the pollution www.icomoshellenic.gr/en/b/01/b/b01.htm



4 comments:

Φειδίας said...

Κύριοι,

Δεν αντιλαμβάνομαι την χρησιμότητα του ιστολογίου σας.

Δεν απευθύνεστε στους Έλληνες πολίτες, για να μάς ευαισθητοποιήσετε για την προγονική κληρονομιά μας, αλλά στους ξένους, γράφοντας εις την αγγλικήν, για να δυσφημίσετε την πατρίδα μας και τους Έλληνες - χωρίς καν να παραθέτετε τις απαντήσεις και διευκρινίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Συνεπώς, όχι μόνον δεν κάνετε καλό, αλλά μεγάλο κακό. Ήδη οι γνωστοί υπηρέτες των αρχαιοκαπήλων ληστάρχων της κληρονομιάς μας, όπως η γνωστή φαιδρή PhDiva, χρησιμοποιούν τις "αποκαλύψεις" σας ως επιχείρημα για να μην επιστραφούν ποτέ τα αρπαχθέντα μέλη του Παρθενώνος στην πατρίδα μας.

Και εις ανώτερα...

Λυπούμαι.

Φειδίας said...

Επιπλέον, κάθε άλλο παρά στοχείο αξιοπιστίας είναι ότι κάνετε τόσο σοβαρές καταγγελίες ανωνύμως (σε ποιούς να απαντήσουν οι αρμόδιοι; ), ενώ και το email που δίνετε, eleftheroi.horoi , δεν λειτουργεί.

saveenvironment said...

Να λυπάσθε για αυτούς που καταστρέφουν την Ακρόπολη, αυτούς που κατάστρεψαν τον Μαραθώνα, την Σαλαμίνα, τον Κεραμεικό, την Μυρινούντα, το Ζαγάνι, την Ελευσίνα, το Λύκειο Αριστοτέλη για το γκαράζ της Βουλής, κλπ κλπ.

Αναρωτιόμαστε από που ενημερώνεστε και δείχνετε έκπληκτος. Πραγματικά λυπηρό θέαμα τέτοια δημοσιοποιημένη άγνοια με ύφος επίπληξης.

Ένα μικρό μόνο δείγμα δημοσιευμάτων από όλο το φάσμα του Τύπου και από προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς και επιστημονικούς χώρους, παρατίθεται για στοιχειώδη ενημέρωση αφού δεν επισκέφτεστε όπως φαίνεται ούτε περίπτερο.

Αυτοί που αναλάβαν την ενημέρωσή σας και πιθανά δηλώνουν προστάτες της πολιτιστικής κληρονομιάς ρίχνουν στάχτη στα μάτια για ίδιο όφελος και αλλότριους σκοπούς.

Αν διαβάσετε προσεκτικά ένας όρος υπάρχει από την UNESCO για να επιστρέψουν τα μάρμαρα και αυτός είναι η αναστήλωση της Ακρόπολης και η επανεγκατάστασή τους στο μνημείο από όπου αποσπάστηκαν.

Είναι πράγματι λυπηρό αυτόκλητα να υπερασπίζεστε καταστροφείς στο όνομα ενός πατριωτισμού που εσείς επικαλείστε αυθαίρετα και καταχρηστικά.

Η σελίδα είναι δίγλωσση γιατί το θέμα αφορά παγκόσμιο μνημείο κληρονομιά της ανθρωπότητας και όχι ιδιοκτησία ιδιωτών.

Αν κάποιοι επικαλούνται το σκάνδαλο αυτό είναι πρόβλημα αποκλειστικά αυτών που το δημιούργησαν, αγνοώντας την παγκόσμια κατακραυγή για την καταστροφή που προκαλούν.

Το blog είναι για ενημέρωση και παραθέτει επιστημονικά στοιχεία. Αν συνεχίσετε με αυτό το ύφος ιδεοληψίας, προπαγάνδας, αφορισμών αγνοώντας τα στοιχεία που παρατίθονται, τα επόμενα σχόλιά σας θα διαγραφούν.

saveenvironment said...

Επώνυμα καταθέτουν τις καταγγελίες τους, το ICOMOS, οι συγγραφείς των άρθρων που παρατίθονται, δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές που μπορείτε μικρό μέρος να θαυμάσετε στο YouTube, ραδιοφωνικές εκπομπές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συντελεστές του blog. Τα πάντα είναι κατατεθειμένα σε όλους τους φορείς και μόνο δική σας άγνοια σας δημιουργεί δικαιολογημένη σύγχιση.

Εσείς χρησιμοποιώντας και καπηλευόμενος ένα ψευδώνυμο κάποιου ιστορικού προσώπου, με ποιό δικαίωμα και με τι μέγεθος θράσους προβάλλετε ενστάσεις περί ανωνυμίας;